
Oplossingen
voor maatschappelijke uitdagingen
Met onze zaden leggen we de basis voor gezonde en aantrekkelijke groenten. De wereldbevolking groeit en de eisen aan voedsel worden steeds hoger. Onze teelt- en marketingspecialisten staan daarom in nauw contact met de hele groenteketen. We bespreken marktontwikkelingen, consumententrends en demografische ontwikkelingen om de juiste prioriteiten te stellen in onze veredelingsprogramma’s. Zo kunnen we rassen op de markt brengen die oplossingen bieden voor diverse maatschappelijke uitdagingen.
Defense-label: resistenties tegen plantenziektes
Plantenziektes leveren telers wereldwijd forse productieverliezen én zorgen op. Daarom biedt Rijk Zwaan het Defense-label. Het omvat verschillende lijnen met rassen die belangrijke resistenties hebben tegen ernstige plantenziektes in de teelt van onder meer komkommers, meloenen, courgettes, paprika’s en pepers. Aan de ontwikkeling van de rassen gingen tientallen jaren van veredeling vooraf. Met Rijk Zwaan's Defense rassen zijn er minder gewasbeschermingsmiddelen nodig. Telers kunnen daardoor hun geïntegreerde plaagbestrijding optimaliseren. Het Defense-label biedt telers en hun ketenpartners een betrouwbare en duurzame opbrengst van gezonde en hoogwaardige producten.
Productie en duurzaamheid
De wereldbevolking groeit snel. Dat stelt hoge eisen aan de voedselproductie. De hoeveelheid beschikbare landbouwgrond is beperkt, dus moet de opbrengst per m2 omhoog. Om de bodem niet uit te putten, is het noodzakelijk om het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen terug te dringen. Tegelijkertijd is er een steeds grotere vraag naar biologisch geteelde producten. Ook de interesse in seizoensgroenten en ‘local for local’ producten neemt toe. Lokale rassen Met onze rassen spelen we een belangrijke rol bij het verduurzamen van de groenteteelt. Dat doen we onder meer door de ontwikkeling van lokale rassen en een verhoging van de opbrengst per m2. Resistenties tegen ziektes en plagen zorgen ervoor dat tuinders minder gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. We leveren ook onze bijdrage aan de verduurzaming van teelttechnieken. We bieden een breed assortiment voor de biologische teelt en hydroteelt.
Smaak en textuur
Een goede smaak is voor groenten heel belangrijk. Wereldwijd komt de lat zelfs steeds hoger te liggen. Een retailer moet de consument jaarrond dezelfde smaakbeleving kunnen bieden, zodat die terugkomt voor herhalingsaankopen. Een chef-kok of een cateraar wil zijn klanten kunnen verrassen met een exclusieve smaak of verrassende bite. Smaken verschillen echter per land en regio, en goed smakende groenten moeten ook rendabel en duurzaam geteeld kunnen worden. Onderscheid Smaak en textuur hebben een prominente rol in alle veredelingsprogramma’s van Rijk Zwaan. Daarnaast bieden we rassen die zich in smaak of textuur extra onderscheiden. Ze kunnen een assortiment verbreden of verdiepen. Zo ontwikkelden we een compacte variant van de smaakvolle ‘piel de sapo’ meloen, waarmee we inspelen op de voorkeur van de Noord-Europese consument voor kleinere meloenen. En een aubergine die minder vet absorbeert, zodat hij extra geschikt is om te bakken.
Efficiency en versheid
Zowel in de teelt als in de afzet van groenten vindt wereldwijd een sterke professionalisering plaats. Afhankelijkheden nemen toe en verliezen moeten worden beperkt. De gehele keten vraagt om efficiëntie. Een tuinder wil gewassen makkelijk kunnen oogsten en schonen. De snijderij moet het product vervolgens met een hoog rendement verwerken. Kleine verbeteringen blijven nodig om de consument een vers en betaalbaar product te kunnen bieden. Hoog rendement Het doorvoeren van kleine verbeteringen zit als veredelingsbedrijf in onze genen. We proberen de zaadkern van een meloen net wat te verkleinen, zodat die bij versnijden een hoger rendement oplevert. Een tomatenplant laten we net wat minder vol groeien, zodat er voor een tuinder minder gewaswerk inzit. Technologische ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op bepaalde veredelingsdoelen. Zo werken we aan spinazie met een uniforme opkomst. Dat maakt mechanisch oogsten makkelijker.
Kwaliteit en consistentie
Verschillen in kleur en vorm zorgen bij groenten voor een enorme variatie. Tegelijkertijd vraagt de markt om consistentie: telers, retailers en de verwerkende industrie hebben allemaal een uniform product nodig. Om herhalingsaankopen te stimuleren, mag de consument niet worden teleurgesteld. Ook in opkomende economieën komt de lat hoger te liggen. De groeiende middenklasse is daar steeds meer bereid te betalen voor kwaliteit en betrouwbaarheid. Betrouwbaar Consumenten kopen groenten in eerste instantie op het oog. Een goede en eenduidige presentatie is dan ook belangrijk. We onderscheiden ons hierbij met hoge algemene kwaliteitsnormen. We streven naar een maximale opkomst van onze zaden en een minimaal aantal afwijkingen in de vorm en kleur van het eindproduct. We bieden ook extra onderscheidende producten, zoals een tomaat met een extra rode inwendige kleur en een meloen die goed blijft smaken na lang transport.
Gemak en variatie
Consumenten hebben een steeds drukker leven. Traditionele maaltijden worden vervangen door meerdere eetmomenten per dag. Kant-en-klaar neemt wereldwijd toe in populariteit. De rol van groenten verandert. Groenten moeten opboksen tegen een ruime keuze aan gemakkelijke maar minder gezonde tussendoortjes. Veel consumenten hechten waarde aan gezond en gevarieerd eten, maar dan wel gemakkelijk te bereiden. Dat stelt nieuwe eisen aan vormen, kleuren en verwerkbaarheid. Verrassend De oplossingen die we op dit vlak bieden zijn talrijk en verschillen per gewas. Door gebruik te maken van de enorme variatie die de natuur ons biedt, introduceren we regelmatig nieuwe types en kleuren. We ontwikkelden bijvoorbeeld een blokvormige tomaat die extra geschikt is om te vullen. Met onze cocktailkomkommer bieden we een gezond tussendoortje. We spelen ook in op de ‘grow your own’ trend. Met kluitsla kunnen consumenten hun eigen verse slablaadjes plukken.
Gezondheid en voedingswaarde
Door een tekort aan lichaamsbeweging en een teveel aan ongezond voedsel lijden wereldwijd steeds meer mensen aan obesitas. Veranderde leefpatronen maken dit tot een hardnekkig probleem. In ontwikkelingslanden zijn tegelijkertijd nog altijd voedseltekorten en is sprake van een specifiek en chronisch tekort aan micronutriënten. Groenten en hun vitamines en mineralen spelen dan ook een steeds belangrijkere rol in een gezond eetpatroon. Aantrekkelijk en beschikbaar Hoe meer groenten mensen eten, hoe beter. Daarom richten we ons op het aantrekkelijk en beschikbaar maken van álle soorten. Daarnaast verzamelen we gegevens over gezonde inhoudsstoffen van onze rassen. Onze partners kunnen die gebruiken om bepaalde groenten extra te promoten. Voor oostelijk Afrika ontwikkelen we productieve rassen van een aantal lokale gewassen. Zo kan het inkomen van lokale boeren toenemen en stimuleren we de groenteconsumptie.