Rugose Defense

Hoge resistentie tegen ToBRFV

Rijk Zwaan heeft nieuwe genetica gevonden met een hoge resistentie (HR) tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

De best presterende hybriden zijn nu beschikbaar onder het label Rugose Defense:

- Hoge resistentie getest onder virusdruk in de praktijk
- Door telers getest op economische waarde
- Geschikt voor alle commercieel beschikbare onderstammen

Rugose Defense

Proeven onder hoge besmettingsniveaus met ToBRFV hebben aangetoond dat onze resistente rassen gezond blijven, terwijl vatbare rassen in dezelfde kas duidelijke symptomen vertonen die leiden tot het verlies van een verkoopbare opbrengst. Onze nieuwe resistente rassen, die onder het Rugose Defense-label worden aangeboden, zijn uitgebreid in de praktijk getest voordat ze op de markt zijn gebracht.

Waarom je moet kiezen voor hoog resistente rassen

Vatbare rassen zijn niet in staat de groei en/of ontwikkeling van ToBRFV te beperken. Dit leidt tot grote opbrengstverliezen en maakt verdere verspreiding van het virus mogelijk.

Rassen met een intermediaire resistentie (IR) beperken de groei en/of ontwikkeling van ToBRFV tot op zekere hoogte. Deze rassen kunnen echter onder normale virusdruk symptomen en/of schade vertonen.

Rassen met hoge resistentie (HR) beperken de groei en/of ontwikkeling van ToBRFV aanzienlijk onder normale virusdruk. HR-rassen kunnen echter onder extreme omstandigheden symptomen vertonen, omdat hoge resistentie niet hetzelfde is als immuniteit. Immuniteit is wanneer een plant niet onderhevig is aan virusinfectie. Er zijn geen tomatenrassen met immuniteit voor ToBRFV.

Strikte hygiënemaatregelen en een schone start blijven essentieel voor een succesvolle teelt. Rijk Zwaan ziet HR-rassen in combinatie met een goede hygiëne als de beste oplossing om verliezen door ToBRFV te voorkomen.

Onderstammen

Rijk Zwaan's tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV zijn te combineren met alle commercieel beschikbare onderstammen. De hoge resistentie van Rijk Zwaan is effectief in combinatie met alle gevoelige onderstammen.

Houd er rekening mee dat dit mogelijk niet het geval is voor andere bronnen van resistentie die door anderen worden geïntroduceerd.

Uit proeven is gebleken dat onderstammenras Suzuka RZ goed presteert in combinatie met zowel gevoelige als resistente tomatenrassen.

Neem contact op met je lokale crop specialist

In de komende periode zal Rijk Zwaan doorgaan met het uitbrengen van nieuwe rassen voor proeven en commerciële introductie vanuit onze wereldwijde veredelingsprogramma's. Neem voor meer informatie contact op met uw lokale vertegenwoordiger, want zij kunnen u meer informatie verschaffen over de beschikbaarheid van proefrassen en commerciële rassen met HR-resistentie tegen ToBRFV.

Albert van Os

Email: a.van.os@rijkzwaan.nl Tel: +31 6 20 36 18 24

John Verbruggen

Email:j.verbruggen@rijkzwaan.nl Tel: +31 6 20 24 71 74

Ben Zwinkels

Email: b.zwinkels@rijkzwaan.nl Tel: +31 6 53 29 89 94