Brand Label

Hoge resistentie tegen ToBRFV

Rijk Zwaan presenteert baanbrekende genetica met een hoge resistentie (HR) tegen het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Til uw gewasstrategie naar een hoger niveau met onze uitstekend presterende hybride tomatenrassen, nu verkrijgbaar onder het label Rugose Defense.

De komende tijd blijft Rijk Zwaan nieuwe rassen ontwikkelen voor onderzoek en voor marktintroductie via onze wereldwijde veredelingsprogramma's.

Oogst de voordelen van Rugose Defense™

undefined
Hoge resistentie

Onze tomatenrassen met hoge resistentie worden onder praktijkomstandigheden getest onder virusdruk, om betrouwbare prestaties op het veld te garanderen.

undefined
Agronomische waarde

Om de agronomische waarde en prestaties te waarborgen, worden onze hoogresistente rassen getest door toonaangevende telers.

undefined
Geschikt voor onderstammen

Onze tomatenrassen met hoge resistentie tegen ToBRFV zijn geschikt voor alle commercieel verkrijgbare onderstammen.

Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV)

Wat u moet weten over ToBRFV

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) is een opkomend en zich snel verspreidend plantenvirus dat een grote impact heeft op de wereldwijde productie en distributie van tomaten.

Ontdek meer over Rugose Defense

Rugose Defense

Proeven onder hoge besmettingsniveaus met ToBRFV hebben aangetoond dat onze resistente rassen gezond blijven, terwijl vatbare rassen in dezelfde kas duidelijke symptomen vertonen die leiden tot het verlies van een verkoopbare opbrengst. Onze nieuwe resistente rassen, die onder het Rugose Defense-label worden aangeboden, zijn uitgebreid in de praktijk getest voordat ze op de markt zijn gebracht.

Waarom kiezen voor hoogresistente rassen?

Vatbare rassen kunnen ToBRFV niet bedwingen, wat leidt tot aanzienlijke opbrengstverliezen en virusverspreiding.

IR-rassen (Intermediate Resistance: gedeeltelijke resistentie) beperken de groei van ToBRFV, maar kunnen onder normale virusdruk wel symptomen vertonen.

HR-rassen (High Resistance: hoge resistentie) beperken de groei van ToBRFV aanmerkelijk onder normale omstandigheden, maar kunnen onder extreme virusdruk symptomen vertonen. Hoewel er geen tomatenrassen zijn die immuun zijn, is het gebruik van HR-rassen in combinatie met het naleven van strenge hygiënemaatregelen cruciaal om ToBRFV-verlies in gewassen te voorkomen.

Onderstammen

Rijk Zwaan's tomatenrassen met een hoge resistentie tegen ToBRFV zijn te combineren met alle commercieel beschikbare onderstammen. De hoge resistentie van Rijk Zwaan is effectief in combinatie met alle gevoelige onderstammen.

Houd er rekening mee dat dit mogelijk niet het geval is voor andere bronnen van resistentie die door anderen worden geïntroduceerd.

Uit proeven is gebleken dat onderstammenras Suzuka RZ goed presteert in combinatie met zowel gevoelige als resistente tomatenrassen.

Neem contact op met je crop specialist

In de komende periode zal Rijk Zwaan doorgaan met het uitbrengen van nieuwe rassen voor proeven en commerciële introductie vanuit onze wereldwijde veredelingsprogramma's. Neem voor meer informatie contact op met uw crop specialist. Hij kan u meer informatie verschaffen over de beschikbaarheid van proefrassen en commerciële rassen met HR-resistentie tegen ToBRFV.

undefined
Albert van Os
Crop specialist
undefined
John Verbruggen
Crop specialist
undefined
Ben Zwinkels
Crop co-ordinator