Brand Label

Bon Defense tegen CGMMV

De Bon Defense-lijn van Rijk Zwaan bestaat uit komkommerrassen die resistent zijn tegen het Cucumber Green Mottle Mosaic Virus (CGMMV), een volhardend virus dat zich snel en makkelijk verspreidt. De veerkrachtige rassen uit deze lijn zijn een essentieel hulpmiddel voor komkommertelers in hun voortdurende strijd tegen CGMMV.

Oogst de voordelen van Bon Defense

undefined
Hogere opbrengst

Het ontbreken van virussymptomen betekent een gezondere plant die voor een hogere opbrengst zorgt.

undefined
Betere vruchtkwaliteit

Een gezondere plant zorgt voor een betere kwaliteit van de vrucht.

undefined
Lagere concentratie en overdracht van CGMMV

Het virus vermenigvuldigt zich langzamer in resistente planten, met als gevolg een lagere concentratie virus en een tragere verspreiding tussen planten.

undefined

Telers kiezen voor Bon Defense
voor een gerust gevoel

Bon Defense verkleint de kans op infectie met het komkommerbontvirus CGMMV, wat belangrijke voordelen biedt voor telers en hun klanten. Dankzij die voordelen zorgen Bon Defense-rassen voor meer gemoedsrust tijdens het hele teeltproces. Bon Defense-rassen zijn verkrijgbaar voor verschillende regio's en zijn er in zowel de Long English- als de Mini-variant.

Blake Fischer deelt ervaringen met Bonwell RZ

CGMMV in vatbare rassen versus resistente rassen

Het komkommerbontvirus CGMMV gaat van plant naar plant via mechanische overdracht, dat wil zeggen: via machines, werktuigen of mensen die met het gewas werken. Als een vatbare plant wordt geïnfecteerd, stopt die met groeien en gaat snel dood.

Een resistent Bon Defense-komkommerras vertoont daarentegen maar een paar of helemaal geen symptomen, blijft groeien en de mate van infectie blijft erg laag, omdat de resistentie de verspreiding van het virus vertraagt. Bovendien bevindt zich een veel lagere concentratie van het virus in de plant, waardoor de overdracht van het virus van plant tot plant aanzienlijk langzamer verloopt.

Onderzoeken tonen duidelijke verschillen

Uit onafhankelijk onderzoek naar Bonbon RZ – een van de eerste Bon Defense-rassen – bleek dat de infectiegraad 95% lager lag dan bij een vatbaar ras. In het onderzoek werd voor de zomer- en herfstproductie in Nederland de infectiegraad in dit ras vergeleken met een standaard vatbaar ras. Grotere onderzoeken in de praktijk en vele jaren commerciële productie hebben die uitkomsten sindsdien bevestigd.

De kans op verspreiding beperken

Bon Defense-rassen zijn weliswaar resistent tegen CGMMV, maar niet volledig immuun. Het is daarom cruciaal om een goede arbeidshygiëne in acht te nemen om de overdracht te beperken. Het Bon Defense-ras kan het virus immers nog steeds in zich dragen en verspreiden onder andere niet-resistente rassen.

Meer weten over onze Bon Defense rassen?
undefined
Meer weten over onze Bon Defense rassen?
Marcel van Koppen
Crop co-ordinator