Brand Label

Bescherming tegen echte meeldauw

Lt Defense-rassen van Rijk Zwaan bieden bescherming tegen echte meeldauw (Leveillula taurica of Lt) in de paprika- en peperteelt. Deze ziekte kan een groot probleem zijn voor telers. De resistentie beperkt de groei en ontwikkkeling van echte meeldauw. Rassen met deze resistentie bieden de landbouwsector een betrouwbare oplossing. Lt Defense is een belangrijk onderdeel van het Defense-label van Rijk Zwaan.

Oogst de voordelen van Lt Defense

undefined
Gezonder gewas

Door het resistentieniveau worden potentiële infecties vertraagd, waardoor telers meer tijd hebben om te reageren en minder risico lopen op verlies van opbrengst.

undefined
Langere levensduur van plastic

Zwavel tast de kwaliteit van plastic aan; door minder zwavel te gebruiken bij de bestrijding van Leveillula hoeft u ook minder vaak plastic te vervangen, waardoor u kosten bespaart en bijdraagt aan een beter milieu.

undefined
Minder chemicaliën nodig

Minder spuiten leidt tot lagere basiskosten, betere arbeidsomstandigheden, groter succes in biologische plaagbestrijding en lagere residuniveaus, wat beter aansluit op de eisen van retailers.

undefined

Verbeterde bescherming
In nieuwste rassen

Het resistentieniveau wordt aangegeven op een schaal van 0 (volledig resistent) tot en met 6 (volledig vatbaar). Onze nieuwste generatie Lt-Defense valt in de hoogste categorie met een score tussen 1 en 2. Dat hoge niveau voorziet telers van een gezondere opbrengst en meer gemoedsrust.

Lt in vatbare rassen

Leveillula taurica (Lt) is een schimmel die alleen kan groeien op levend plantenweefsel. Sporen vormen zich aan de onderkant van de bladeren en verspreiden zich door de lucht in kassen of in vollegrondsteelt. Als de sporen op andere bladeren landen, ontkiemen ze. Lt is moeilijk te herkennen in een vroeg stadium. Daarom kan de ziekte zich gemakkelijk en ongemerkt verspreiden.

In het begin ontstaan er kleine lichtgroene vlekjes aan de bovenkant van het blad. Die worden geleidelijk groter en geel. Uiteindelijk wordt het bladweefsel bruin en sterft het af. Het mycelium groeit in het blad en vormt aan de onderzijde sporen.

Waarom telers voor Lt Defense kiezen

Leveillula taurica is moeilijk te herkennen in een vroeg stadium. Daarom kan de ziekte zich gemakkelijk en ongemerkt verspreiden in de paprika- en peperteelt. Telers die voor rassen met een Lt-resistentie kiezen, hoeven minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Het gewas is gezonder en productiever. Het levert ook lagere residuen op de vruchten op, hetgeen een eis is van retailers. Bovendien is het gebruik van minder zwavel beter voor de plastic materialen in de kas. Daarom geeft Lt Defense telers meer gemoedsrust tijdens het hele teeltproces.

De kans op verspreiding beperken

Het is erg belangrijk om bij elke groeicyclus hygiënisch te starten door al het oude plantmateriaal te vernietigen. Omdat de sporen ongeveer zeven dagen kunnen overleven, is het aan te raden om de kas twee weken leeg te laten staan.

undefined

Lt Defense-rassen verkijgbaar
in paprika en peper

Rijk Zwaan biedt steeds meer paprika- en peperrassen met resistentie tegen Lt. Deze zijn te herkennen aan het Lt Defense-label. Lt Defense is verkrijgbaar in de volgende paprika-/pepersegmenten: Blocky, Hungarian Wax, Dolma, Dulce Italiano, Sivri, Kapya, Med type hot pepper. Het resistentieniveau kan per ras verschillen.
undefined

Onderzoeken tonen
duidelijke verschillen

Paprika- en peperrassen met Lt Defense zijn minder vatbaar voor de effecten van echte meeldauw dan standaardrassen. Proeven tonen aan dat Lt Defense-rassen de groei en ontwikkeling van meeldauw vertragen. Dit vertraagt niet alleen schade aan het gewas, maar geeft telers ook meer tijd om te reageren op eventuele schade. In de resistente rassen blijven de productie en vruchtkwaliteit stabiel.
Meer weten over onze Lt Defense rassen?
undefined
Meer weten over onze Lt Defense rassen?
Erwin Weerheim
Account Manager/Crop co-ordinator