XX | Hero | Wim Grootscholten 1

Salanova® gaf de convenience markt een boost

Door nieuwe technieken toe te passen, werd de slateelt de afgelopen 100 jaar stap voor stap geavanceerder en duurzamer. Zo maakte mechanisatie de outdoorteelt een stuk efficiënter. En kunnen telers dankzij hydroponics met weinig chemie en water toe. Wim Grootscholten, Crop Manager Sla schetst hoe Rijk Zwaan sterke, weerbare slarassen ontwikkelde die aansluiten op deze nieuwe teelttechnieken. Ook bij de slateelt van de toekomst gaan techniek en genetica hand in hand.

Grotere uitdagingen

In de afgelopen 100 jaar zijn de uitdagingen voor de slatelers groter geworden, vertelt Wim. “Zij kunnen steeds minder chemie en meststoffen gebruiken. Ook arbeid is in veel teeltgebieden schaars. Bovendien kan de beschikbaarheid van water een probleem zijn. Daarbij zorgt extremer weer voor meer risico’s en geeft het ziekten en plagen meer kans.”

Resistentieveredeling topprioriteit

Zowel teelttechniek als sterke genetica helpen telers in te spelen op die uitdagingen. Om met die laatste te beginnen: weerbare rassen zijn belangrijker dan ooit. Zowel voor de outdoor- als indoorteelt van sla. “Rassen die resistent zijn tegen ziekten en plagen in sla zijn essentieel voor telers. Daarom is resistentieveredeling topprioriteit voor Rijk Zwaan. We werken continu aan rassen die sterk zijn tegen de nieuwste Bremia-fysio’s, fusarium en groene slaluis”, benadrukt Wim.

Salanova® versnelde mechanisatie outdoorteelt

Genetica kan hand in hand gaan met nieuwe teelttechnieken om telers vooruit te helpen. Wim geeft als voorbeeld de grootschalige outdoorteelt van sla in Noord-Amerika en Australië.

“De introductie van de one-cut-ready Salanova in 2006, onze sla met de vele blaadjes, heeft mechanisatie van de oogst versneld. Machines kunnen nu de sla in één keer snijden, wassen en verpakken. Veel efficiënter en goedkoper dan handmatig oogsten. Salanova heeft ook in snijderijen gezorgd voor eenvoudiger processen en minder afval.”

Apart indoor-veredelingsprogramma

Bij de indoorteelt zijn teelttechniek en genetica eveneens nauw verbonden, legt Wim uit. “Toen de teelt van buiten naar binnen ging in de jaren ’50 ontwikkelde Rijk Zwaan rassen die daarbij pasten. Onze eerste kropslaras Regina RZ was een groot succes, Deci Minor RZ volgde snel daarna. Angie RZ was onze eerste bataviasla in de kas. Die rassen leverden een veel betere kwaliteit in het winterseizoen. Sinds die tijd hebben wij een apart veredelingsprogramma voor de binnenteelt.”

Hydroponics in een stroomversnelling

Met hydroponics ontwikkelde de binnenteelt van sla zich verder door. Volgens Wim is dit teeltsysteem geleidelijk ontstaan. “Dat was meer een evolutie dan een revolutie. Bij hydroponics wordt sla geteeld op goten op een klein laagje water met voeding. Dat gebeurt zowel hightech in kassen met belichting als midtech in tunnels. De laatste tien jaar raakt de hydroponics slateelt op alle continenten in een stroomversnelling.”

Hydroponics speelt namelijk in op uitdagingen die Wim eerder noemde. “Er is minder chemie, voeding en water voor de teelt nodig. Telers hebben geen last van bodemziekten. Bovendien is de sla schoon. Extreem weer zorgt dat telers steeds vaker overstappen op deze teelttechniek.”

Opening Trial Centre Hydroponics

Ook voor deze teeltwijze ontwikkelde Rijk Zwaan specifieke rassen. Rex RZ was het eerste indoor kropsla voor de zomerteelt, geschikt voor hydroponics.

“Telers kunnen nu kiezen uit een breed assortiment van alle verschillende typen, zoals kropsla, bataviasla, eikenbladsla, Salanova® en Salatrio, met eigenschappen die passen bij de teelt op water. Rassen die onder meer sterk zijn op rand en schot, bij een hoge lichtintensiteit passen en gemechaniseerd verwerkt kunnen worden.”

Met de opening in van het Trial Centre Hydroponics in het Nederlandse Dinteloord, biedt Rijk Zwaan nog meer mogelijkheden om rassen te selecteren voor deze indoorteelt, legt Wim uit.

Commitment van Rijk Zwaan

De teelttechniek voor sla zal zich blijven ontwikkelen, daarvan is Wim zeker. Het kan telers helpen om met nog minder inzet van chemie, meststoffen, water en arbeid hun afnemers jaarrond kwaliteitssla te leveren. Alle partners in de keten kunnen rekenen op het commitment van Rijk Zwaan. “Wij blijven zorgen voor weerbare, sterke slarassen met uitgebreide resistenties die minder meststoffen en water nodig hebben. Zo gaan ook in de toekomst genetica en techniek hand in hand”, besluit Wim.

Voor meer informatie, neem contact op met:
Bauke van Lenteren
Voor meer informatie, neem contact op met:
Bauke van Lenteren
Marketing Specialist Convenience and Leaf