XX | Hero | Cucumber | evolving production methods | Marcel van Koppen 1

Nieuws - 26-09-2024

De evolutie van productiemethoden

Tussen 1980 en 1982 vonden er enkele belangrijke ontwikkelingen plaats op het gebied van productiemethoden, tijdens een periode van hoge energiekosten. Deze ‘energiecrisis’ moedigde ondernemers aan om creatieve en efficiënte manieren te zoeken om energie te besparen. "Rond deze tijd werd de zogenaamde rookgascondensor geïntroduceerd in kassen. Het doel van een rookgascondensor is om de temperatuur van de rookgassen te koelen tot onder het dauwpunt van de waterdamp die in deze gassen aanwezig is. De CO2 die door de ketel werd geproduceerd, zorgde voor een flinke toename in de opbrengst” legt Marcel uit.

Een andere belangrijke verandering was de introductie van substraatteelt. Dit verhoogde de productie met ongeveer 15-20%. Tegelijkertijd was er minder energie nodig, omdat het niet langer noodzakelijk was om de grond te verwarmen. “Vervolgens werd begin jaren negentig de biologische bestrijding geïntroduceerd,” vertelt Marcel. “Gelukkig zijn zware chemische, breedwerkende en moeilijk afbreekbare insecticiden nu al meer dan 30 jaar verboden.” Volgens Marcel is een meer recente innovatie de langzame verschuiving van traditionele naar hoge draadteelt in de afgelopen 20 jaar.

Wat kunnen we in de toekomst verwachten op productieniveau? “Ik denk dat de zoektocht naar duurzame energiebronnen steeds belangrijker zal worden,” zegt Marcel. “Ik verwacht bijvoorbeeld een verdere toename van het gebruik van LED-verlichting. Daarnaast zal het gebruik van geothermische energie of een warmtewisselaar, die warmte opslaat in de zomer om te gebruiken in de winter, waarschijnlijk ook toenemen.” Hij gelooft dat telers zullen blijven zoeken naar manieren om de productie te intensiveren met minder energieverbruik, wat betekent dat energie-efficiëntie ook in de toekomst nog beter wordt.

De toenemende productierisico’s vormen een andere uitdaging voor telers. “Neem bijvoorbeeld het toenemend gebruik van energieschermen en de inzet van lagere buistemperaturen. Dit resulteert in een minder actieve plant met als gevolg een hoger risico op schimmels,” merkt Marcel op. De trend om minder fungiciden en insecticiden toe te laten, verhoogt de druk op bedrijven zoals Rijk Zwaan om nieuwe rassen met resistenties te ontwikkelen. “Resistenties tegen Pythium, Mycosphaerella, Botrytis en andere ziekten zijn hard nodig. Bij Rijk Zwaan moeten we op zoek naar nieuwe en creatieve manieren om de weerbaarheid van planten op een natuurlijke manier te verbeteren, zoals we hebben gedaan met ons Blue Leaf-eigenschap,” voegt hij toe. Naast Blue Leaf kunnen rassen worden ontwikkeld op basis van planttypes die minder aantrekkelijk zijn voor insecten of die een hogere schimmelresistentie hebben.

“Klimaatverandering zal ook een grote invloed hebben op de ontwikkeling van nieuwe rassen. Ze zullen steeds beter bestand moeten zijn tegen hitte, droogte en zoute omstandigheden,” besluit Marcel. Rijk Zwaan zet zich in voor het ontwikkelingen van oplossingen voor de toekomst en zal deze uitdagingen samen met telers en ketenpartners aangaan.

In het volgende artikel verkennen we de transities in categoriebeheer samen met Heleen van Rijn – Wassenaar, Specialist Marketing.

Komkommer
undefined
Komkommer
Marcel van Koppen
Crop co-ordinator