News - 07-07-2025
Barbecue met biologische groente in de hoofdrol
Als ‘s zomers de barbecue voor de dag komt, denken consumenten eerst aan vlees. Maar geef groenten ook eens een hoofdrol. Tijdens een inspiratiesessie op 17 juni liet chef Martijn Korving van De Vuurplaats in De Bilt proeven hoe smakelijk prei, spitskool en paprika’s op de grill kunnen zijn.
Verrast door Tatayoyo
Martijn schotelde de ongeveer twintig gasten de ene na de andere lekkere creatie voor. Met producten uit eigen tuin, maar ook met de biologische groenten die telers meebrachten. Gegrilde andijvie met aioli en parmezaanse kaas, prei met de tropische paprika Tatayoyo en doperwtencrème en ga zo maar door. De chef zelf werd ook verrast. “De nieuwe oranje paprika van Rijk Zwaan vind ik echt een aanwinst. De geur van Tatayoyo heeft een hint van mango: heel bijzonder.”
Stimuleren plantaardig te eten
Tatayoyo kwam ook terug in de peperonata, een stoofschotel met paprika’s, tomaten en witte cannellinibonen. “Mijn vrouw en ik vonden die zo lekker, dat we er gewoon stil van waren”, vertelt biologische groenteteler David Luijendijk, één van de genodigden. Hij waardeert het initiatief van Rijk Zwaan en haar consumentenplatform Veggies First die deze inspiratiesessie organiseerden. “We moeten samen consumenten stimuleren meer plantaardig én biologisch te eten. Maar ook cateraars, ziekenhuizen en retailers meekrijgen”, zo vindt de teler.
Groenten op één
Dat is precies wat Annelies Blaauwkamer van Veggies First met de sessie beoogde. “Het is geweldig om met biologische telers en retailers aan tafel te zitten en ideeën uit te wisselen. Wereldwijd eten consumenten gewoon te weinig groenten. Daarom moeten we samen zorgen voor betere beschikbaarheid, consumenten laten ervaren hoe gezond en lekker groenten zijn en hen inspiratie bieden hoe je ze makkelijk kunt klaarmaken. Oók op de barbecue. Een grillbakje bij een product kan bijvoorbeeld helpen. Of een verpakking met een recept. Zo zetten we samen groenten op één.”
Sluit je ook aan bij Veggies First, het vernieuwde consumentenplatform van Rijk Zwaan, dat mensen over de hele wereld inspireert om groenten een centrale plek op het bord te geven. Met praktische tips, slimme keuken hacks en easy gerechten.