CP-EN | Media | Hero | ISF 100 years

News - 21-05-2024

Zadenwereld ontmoet elkaar in Rotterdam

De International Seed Federation (ISF) viert haar 100-jarig jubileum in Nederland; het land waar de (groente)zaadsector tot bloei kwam. Zaden staan aan de start van de voedselketen en zijn een schat aan kennis. Zorgvuldig veredelde zaden zorgen voor robuuste gewassen die bestand zijn tegen klimaatverandering en plantenziekten, wat voordelen oplevert voor boeren, telers en consumenten. Plantum, de Nederlandse branchevereniging, kijkt uit naar het verwelkomen van deelnemers van over de hele wereld op het World Seed Congress in Rotterdam van 27-29 mei.

De ISF staat al een eeuw lang symbool voor samenwerking en innovatie, en zet zich in om ervoor te zorgen dat boeren overal toegang hebben tot hoogwaardige verbeterde zaden. ISF vertegenwoordigt niet alleen duizenden zaadbedrijven, maar ook honderdduizenden mensen die werkzaam zijn in het veld, laboratoria, kassen en daarbuiten. Zij dragen allemaal bij aan de ontwikkeling van voedzame en klimaatbestendige gewassen die boeren nodig hebben om mensen wereldwijd van voedsel te voorzien. Als Rijk Zwaan zijn we trots lid te zijn van ISF en Plantum.

Voedselzekerheid: zaden aan de start van de voedselketen


Goede voeding is een eerste levensbehoefte voor mensen; zoals goede zaden en uitgangsmateriaal dat is voor boeren en telers. De kwaliteit van zaden bepaalt het succes van de teelt. Voedselzekerheid begint bij de bron: zaden. Daarom investeren bedrijven in de zadensector zo’n 30% van hun omzet in onderzoek en ontwikkeling (R&D) om rassen voor de toekomst te veredelen.

De volgende eeuw


De Nederlandse ondernemersgeest op het gebied van groentezaden en bloembollen gaat terug tot de 18e eeuw. Nederlandse zaden werden snel populair in Europa en Noord-Amerika, dankzij een unieke mix van expertise in plantenwetenschappen en samenwerking tussen publieke en private sectoren. Tegenwoordig wordt de export van plantaardig uitgangsmateriaal gewaardeerd op meer dan €5 miljard (op basis van cijfers uit 2023) en biedt het meer dan 14.000 banen in Nederland.

Wereldzadencongres in Nederland


Van 27 tot 29 mei vindt in Rotterdam het World Seed Congress plaats. Ongeveer 2.000 deelnemers uit de wereldwijde zaadsector komen samen in de Ahoy. Het evenement start met een openingsceremonie op maandag 27 mei, bijgewoond door Koning Willem-Alexander.

Tijdens het congres zullen specialisten van meer dan 400 bedrijven uit 65 landen ideeën uitwisselen over internationale ontwikkelingen, waaronder voedselzekerheid, kwaliteit, duurzame landbouw en een gezonde leefomgeving. ISF en Plantum, als Nederlandse brancheorganisatie, kijken ernaar uit om mensen van over de hele wereld te verwelkomen.

Wil je virtueel deelnemen? Ga naar het YouTube-kanaal van de International Seed Federation om alle sessies live te bekijken:

𝐂𝐡𝐚𝐧𝐧𝐞𝐥 𝐖𝐨𝐫𝐥𝐝 𝐒𝐞𝐞𝐝: https://youtube.com/@InternationalSeedFederation