CP-EN - VI24 - Hero - Rugose Defense

Verhalen - 31-01-2024

"Resultaten van onze ToBRFV-resistente tomatenrassen overtreffen de verwachtingen"

Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) treft telers bijna overal ter wereld, en Zuid-Europa is daarop geen uitzondering. Daarom lanceerde Rijk Zwaan vorig jaar met veel gevoel voor urgentie tomatenrassen met Rugose Defense voor midtech-telers. “De resultaten hebben onze verwachtingen overtroffen – en we blijven vooruitgang boeken. Op niet-resistente rassen richten we ons niet meer”, zegt Crop Coordinator Tomaat en Onderstammen David Herzog. Rugose Defense is een van de onderwerpen die Rijk Zwaan behandelt op de Fruit Logistica in Berlijn.

Alle productiegebieden worden getroffen

ToBRFV is een enorme uitdaging in alle mediterrane landen. Na de start op Sicilië verspreidde het virus zich zeer snel. Nog geen drie jaar later waren alle teeltlocaties in Italië, Spanje en Marokko getroffen. David: “Er zijn geen officiële gegevens en de situatie varieert tussen de verschillende teeltregio’s, maar op basis van onze eigen schattingen is het virus aanwezig in 10% tot 80% van de kassen. Het virus veroorzaakt zowel een lagere kwaliteit als een daling van de productie per vierkante meter.”

Rassen met Rugose Defense in alle segmenten

Om dit probleem aan te pakken, vond het team van Rijk Zwaan al snel nieuwe, unieke genetica die resulteerden in een hoog resistentieniveau tegen ToBRFV. Het bedrijf lanceerde met Rugose Defense een reeks rassen, waaronder rassen voor midtech- en tunnelteelten in Zuid-Europa. “Vorig jaar hebben we twee cherrytomatenrassen en één cocktailtomatenras geïntroduceerd. En dit jaar hebben we aan vrijwel alle marktsegmenten rassen met Rugose Defense toegevoegd, van minipruim tot vleestomaat. Naast de hoge resistentie tegen ToBRFV beschikken ze allemaal over het pakket aan andere resistenties dat in deze regio nodig is”, voegt David toe.

Vivalto RZ

Zaadproductie in aanzienlijke hoeveelheden

De resultaten zijn volgens David boven verwachting: “Het is natuurlijk nog vroeg in het seizoen, maar tot nu toe hebben telers ons zeer positieve feedback gegeven op de nieuwe rassen.” Cherrytomaat Cuarzyta RZ kan gebruikt worden voor losse of trosoogst en heeft een compacte plant, een mooie rode kleur en een goede Brix-waarde. Sylvyta RZ is een cherrytomaat met vergelijkbare vruchteigenschappen, maar uitsluitend geschikt voor losse oogst. Vivalto RZ is een cocktailtomaat voor beschermde omstandigheden, met een uitstekende stevigheid en een aantrekkelijke rode kleur. Ook de nieuwe minipruim- en vleestomaten doen het goed.

"De belangrijkste Spaanse bedrijven telen deze tomatensoorten al, commercieel of in grote proeven", vervolgt David. “Vanwege de grote vraag hebben we geprobeerd het introductieplan eerlijk te houden. Het goede nieuws is dat we van al deze variëteiten aanzienlijke hoeveelheden zaden produceren en dat deze op tijd klaar zullen zijn voor het volgende herfst- en winterseizoen.”

David Herzog

Rugose Defense is een must

En deze rassen zijn nog maar het begin, want Rijk Zwaan is van plan tomaten met Rugose Defense te introduceren voor alle marktsegmenten in het Middellandse Zeegebied. “Niet-resistente rassen zitten niet meer in onze scope. We ontwikkelen zelfs resistente onderstammen, al is een resistente onderstam niet nodig als de teler onze resistente rassen gebruikt. Eerlijk gezegd wordt Rugose Defense een must voor tomaten en zal het de basis vormen om ‘freshly forward’ te gaan”, besluit David.

'Freshly Forward, from Foundation to Future' - dit is het thema dat Rijk Zwaan heeft gekozen om de uitdagingen van vandaag aan te pakken, samen met haar partners. We zullen robuuste en veerkrachtige oplossingen en inspirerende innovaties presenteren op Fruit Logistica 2024 (Hal 1.2, D-13). U bent ook van harte welkom om het Rijk Zwaan Retail Centre in Berlijn te bezoeken - het eigen ervarings- en onderzoekscentrum van het bedrijf.

Sluit u aan bij Rijk Zwaan en ga 'Freshly Forward'!

Voor vragen kunt u contact opnemen met
undefined
Voor vragen kunt u contact opnemen met
Ben Zwinkels
Crop co-ordinator